Rietfeiten

Eenjarig riet

Voor het dekken van de daken wordt eenjarig riet gebruikt. Was het vroeger vooral een goedkope oplossing, tegenwoordig wordt het vooral gebruikt in het hogere segment.

De kosten van een rieten dak


De prijs voor een rieten dak is afhankelijk van een aantal verschillende factoren. De oppervlakte en de moeilijkheidsgraad zijn hierbij het meest bepalend. Zo brengt het dekken van dakkapellen en het maken van unieke details extra kosten met zich mee.

Open- en gesloten constructie


In de wereld van het rietdekken onderscheiden we twee soorten constructies. Een open constructie is de traditionele constructie die tot begin jaren ’90 vrijwel altijd werd toegepast. In deze constructie wordt het riet op de latten gebonden. Van binnenuit is het riet zichtbaar wat het optisch aantrekkelijk maakt. Bij verwarmde ruimtes zorgt dit riet echter voor een groot energieverlies.
Bij een gesloten constructie wordt het riet op plaatmateriaal geschroefd (schroefdak). Bij nieuwe woningen wordt deze constructie vrijwel altijd toegepast.

Riet als isolatie


Bij de gesloten constructie (schroefdak) wordt het dak voorzien van plaatmateriaal. Deze constructie met riet en isolatie platen kan mee worden genomen met de totale Rc- Waarde van de dakopbouw.  (isolatiewaarde plaat met riet is Rc = 1,5).

Brandveiligheid


Door de komst van het schroefdak is de brandveiligheid van een rieten dak positief ontwikkeld. Door deze gesloten constructie wordt de toevoer van zuurstof van onder het riet uitgesloten waardoor eventuele brand uit zichzelf gedoofd kan worden of er is nog genoeg tijd om alle hulpdiensten in te schakelen. Natuurlijk is een snelle detectie daarin vereist.

Levensduur


Een rieten dak kan minimaal 20 tot 25 jaar mee gaan. De constructie, de kwaliteit van het riet en het vakmanschap van de rietdekker zijn echter zeer bepalend hierop. Door het dak met enige regelmaat te onderhouden kan je ervoor zorgen dat deze tijd ook daadwerkelijk gehaald gaat worden.

Hierbij komt het onderhoud om te hoek kijken en is daarin essentieel.

De waarschuwing die gemaakt moet worden is dat je gedurende de levensduur van het dak tot de eerst volgende vervanging het bedrag van een nieuw dak betaald aan het onderhoud in die periode.

Subsidie

Voor nieuwe daken zijn er veelal geen subsidieregelingen voor een rietendak. Afhankelijk per gemeente zijn er voor monumentale panden, in meer of mindere mate, veelal subsidies beschikbaar. We raden u aan om op tijd informatie in te winnen bij de desbetreffende instanties.

Deel dit